Depositogarantie

Rekening veilig icoon

Wanneer je spaart leen je feitelijk je spaargeld uit aan een bank. Dit spaargeld wordt gebruikt om mee te beleggen of om het weer uit te lenen aan bedrijven en particulieren. Wanneer beleggingen flink in waarde dalen, of wanneer leningen niet terug kunnen worden betaald, kan de bank in betalingsproblemen komen. In het ergste geval gaat de bank dan failliet.

Depositogarantiestelsel

Spaarders zijn tegen het faillissement van hun bank beschermd. Elke bank met een Nederlandse bankvergunning is aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je spaargeld tot 100.000 euro per bank en per rekeninghouder verzekerd is door de overheid. In geval van faillissement van de bank krijg je dus je spaargeld tot 100.000 euro terug van de overheid. De garantieregeling wordt uitgevoerd door de centrale bank in Nederland: ‘De Nederlandsche Bank’.

Het depositogarantiestelsel staat dus garant voor 100.000 euro, maar eerst worden eventuele schulden verrekend die je hebt bij dezelfde bank, zoals je hypotheek. Daarna ontvang je het resterende bedrag terug.

Spaargarantie binnen de EU

Sinds 2010 heeft de Europese Unie bepaald dat alle banken met bankvergunning binnen de EU een garantie tot 100.000 euro moeten bieden. Zo is een bank uit Nederland is in het Nederlandse depositogarantiestelsel opgenomen, en een bank uit Duitsland onder het Duitse garantiestelsel. Dit betekent dat bij faillissement van een bank in een EU-land, maximaal 100.000 euro per rekeninghouder wordt uitgekeerd binnen 20 dagen.

Goed om te weten, we tonen op onze vergelijker alleen banken binnen de EU met depositogarantiestelsels, zodat je spaargeld tot 100.000 euro per persoon veilig is.

Verschil tussen handelsnamen en banken

Sommige banken handelen onder verschillende namen. Het is dus van groot belang dat je weet welke banken onder dezelfde bankvergunning vallen. Het depositogarantiestelsel geldt immers per bank, niet per handelsnaam. Staat je spaargeld op rekeningen bij meerdere merken van dezelfde bank, dan geldt het maximum van 100.000 euro voor al deze rekeningen samen. Op Sparenvergelijk vind je een overzicht van de spaarbanken en onder welke namen ze opereren.

Wil je meer dan een ton op een spaarrekening of deposito zetten, spreid dit bedrag dan over verschillende spaarbanken met een eigen bankvergunning. Mocht een bank, waarop het depositogarantiestelsel van toepassing is, niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, dan ben je als rekeninghouder er zeker van dat de eerste 100.000 euro van je spaartegoed gegarandeerd is.

Vergunning van De Nederlandsche Bank

Banken moeten over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) beschikken. De vergunninghoudende ondernemingen vind je terug in het register kredietinstellingen dat door DNB wordt bijgehouden. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de Nederlandse bankinstellingen en geeft een vergunning af.