Sparen in het buitenland

euro icoon

Nederlanders zetten steeds meer geld op bankrekeningen in andere EU-landen waar de spaarrente hoger is. Binnen de Europese Unie geldt het depositogarantiestelsel in alle landen, waardoor sparen in het buitenland veilig is. Daarnaast is het eenvoudig om via het Nederlandstalige spaarplatform Raisin een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen.

Veiligheid van je spaargeld in de EU

Binnen de EU wordt per bank een spaartegoed van € 100.000 per persoon beschermd door overheden, waardoor sparen in het buitenland aantrekkelijk is. Dit betekent dat je je spaargeld van de overheid van een land gegarandeerd terugkrijgt als een bank failliet gaat. Sinds deze Europese wet is het dus veilig om in het buitenland te sparen, met als voorwaarde dat deze landen lid zijn van de EU.

Een overweging om niet te sparen in Europa kan de dreiging van Rusland zijn, maar dit geld dan voornamelijk voor de Baltische staten. Kies dus een land die veilig is, en met een sterke economie. Verder is het opletten met spaarrekeningen in landen buiten de EU omdat daar geen afspraken zijn over het depositogarantiestelsel. Daar komt bij dat je te maken hebt met valutarisico’s, waarbij de valuta waarin je spaart minder waard kan worden dan de euro.

Populaire spaarlanden met hoge spaarrente

Het meeste Nederlandse spaargeld van landen die de euro als munt voeren staat in Duitsland, gevolgd door Spanje en Estland en Italië. Bij sommige banken in deze landen zijn de spaarrentetarieven hoger dan die in Nederland. Het overmaken van spaargeld op buitenlandse spaarrekeningen levert je daarom een stuk meer op. Vergeet niet regelmatig te blijven vergelijken omdat spaarrentes regelmatig worden aangepast. Met een deposito op een buitenlandse rekening staat je rente vast.

Europese spaarbanken

Naam van de bankDepositogarantieBronbelastingLand
Alior BankJaNeePolen
Alisa BankJaJaFinland
ArgentaJaJaBelgië
Banco BAI EuropaJaNeePortugal
Banca Privata LeasingJaJaItalië
Banca ProgettoJaJaItalië
Banca PromosJaJaItalië
BFF GroupJaJaItalië
BigbankJaJaEstland
BlueOrangeJaNeeLetland
CiviBankJaJaItalië
CKV SpaarbankJaJaBelgië
CollectorJaJaZweden
Coop PankJaJaEstland
Distingo BankJaJaItalië
Euram BankJaNeeOostenrijk
Fjord BankJaNeeLetland
Haitong BankJaNeePortugal
ImprebancaJaJaItalië
InbankJaJaEstland
J&T BankaJaNeeTsjechië
KlarnaJaJaZweden
LHV BankJaJaEstland
MeDirectJaJaBelgië
Nordax BankJaJaZweden
North Channel BankJaJaDuitsland
OpenbankJaNeeSpanje
Orange BankJaJaFrankrijk
PrivatbankaJaNeeSlowakije
Renault BankJaJaFrankrijk
Rietumu BankJaNeeLetland
Santander Consumer BankJaJaDuitsland
SME BankJaNeeLitouwen
Trade RepublicJaJaDuitsland
TF BankJaJaZweden
YounitedJaJaFrankrijk

Tip: Zoek je de hoogste spaarrente van buitenlandse spaarbanken. Vergelijk dan met onze spaarrentevergelijking alle spaarrekeningen en bekijk waar je de meeste rente ontvangt op je spaargeld.

Buitenlandse bronbelasting

Net als in Nederland, kunnen andere EU-landen bronbelasting inhouden op rente-inkomsten. Dat verschilt per land. Binnen de EU zijn er afspraken om dubbele belasting te voorkomen waardoor je niet in twee landen belasting hoeft te betalen. Je kunt deze belasting verrekenen in je Nederlandse belastingaangifte omdat Nederland hier afspraken over heeft gemaakt met andere landen, maar neem dit mee in je spaarkeuzes.

Binnen de Europese Unie zijn er enkele landen die geen bronbelasting op rente-inkomsten heffen: België, Duitsland, Ierland, Estland, Finland, Malta, Frankrijk, Italië en Zweden. Het is dus handig om de belastingregels te controleren voordat je een spaarrekening opent in een ander EU-land.