Groen sparen

Recycling icoon

Bij groen sparen wordt je spaargeld geïnvesteerd in duurzame projecten. Minimaal 70% van je spaargeld wordt dan geïnvesteerd in het milieu en groene duurzame projecten zoals het opwekken van groene energie en het aanleggen van bossen. De overheid stimuleert groen sparen met fiscale voordelen tot een bepaald bedrag.

Belastingvoordelen

Het belangrijkste voordeel van een groene spaarrekening zijn de fiscale voordelen in box 3. Deze extra vrijstelling is 71251 euro per persoon. Daarnaast krijg je een extra heffingskorting van 0,7% over het bedrag van de vrijstelling die aftrekbaar is. Het is belangrijk om te weten dat veel groene spaarrekeningen geen belastingvoordelen hebben.

Banken met duurzame spaarrekeningen

Een bank moet in het bezit zijn van een officieel erkend Groenfonds om fiscaal aantrekkelijke groene spaarrekeningen te kunnen aanbieden. De volgende banken zijn door de overheid erkent als groene instelling: ABN Amro, ASN Bank, ING Bank, Rabobank, Triodos. Let op dat Rabo GroenDeposito 200 euro per jaar aan beheerkosten rekent.

Duurzaam spaarrekeningen geven een lagere spaarrente. Bovendien nemen niet alle spaarbanken nieuwe klanten aan, omdat er genoeg projecten moeten zijn waar 70% van het spaargeld in geïnvesteerd moet worden.